Pázsit gondozás

A zöld gyep kertünk dísze, leglátványosabb és legmeghatározóbb zöld felülete. Egészsége és szépsége megőrzése érdekében állandó gondoskodásra, öntözésre, fényre és tápanyag utánpótlásra szorul. Kényes egyensúlyát hamar kibillenti a nem időszerű vagy nem szakszerű fűnyírás, a tápanyagellátás részét képző makró és mikró elemek elhanyagolása, esetleg túladagolása. Emellett a túlzott vagy nem elégséges öntözés is a pázsit populáció betegségéhez, kipusztulásához vezethet. A színehagyott, fakó vagy sárguló fű látványa lehangoló. A hiánytünetek vagy pázsitbetegségek a megbomlott egyensúlyi állapot következményei.

Fűnyírás

Pázsitunk élő és érző zöld közeg, amely állapota romlásával jelzi, ha valami nincs rendben. Ha ezt időben észrevesszük és beavatkozunk, tudatos gondozási programunkkal, nagy teljesítményű gépekkel és bio tápanyagokkal visszanyerjük a gyep egészséges, üde- zöld arculatát.

Összesítettük a gyepgondozás legfontosabb mozzanatait. Bemutatjuk, mitől marad igazán szép a fű, mi az amit szükséges időről időre elvégezni hogy tavasztól őszig a legszebb arcát mutassa.


Részletesen beavatjuk...

  • a fűnyírás rejtelmeibe, a szemmel látható eredményeken kívül
  • a pázsit életében kulcsfontosságú gyepszellőztetés szerepébe
  • a nélkülözhetetlen tápanyag utánpótlásba, ami lehet vegyszer mentes is
  • és végül de nem utolsó sorban olvashat az optimális öntözésről

Fűnyírás


A fűnyírás a gondozási tevékenységek között a leggyakrabban végzett, legtöbb időt igénylő, és a legmeghatározóbb feladat a pázsit külső megjelenését illetően. A nyírásnak, a rögtön látható eredményen kívül számos pozitív élettani hatása van, magára a fűszálra, és az egész fűpopulációra. Rendszeres és szakszerű karbantartással masszívabb, határozottan textúrált és taposást tűrő fűfelületet kapunk.

Gyepszellőztetés


Az erős és egészséges pázsit eléréséhez a növekedési fázis elején, a tavasz beköszöntével szükséges elvégezni a gyepszellőztetést. Az eljárással megszabadítjuk a füvet a szár tövén kialakult szivacsos filc rétegtől, ezzel elősegítve a fény, a tápanyagok, és víz mélyebb rétegekig való eljutását.

Tápanyagutánpótlás


Bizonyára nem újdonság, hogy az ideális pázsit kialakításához és fenntartásához a korábban leírtakon kívül szükséges bizonyos mennyiségű tápanyag ellátás is szükséges, az év szinte minden szakában. Mivel a fű, szálaiban-lombjában tárolja a táplálékot nyújtó mikro és makro elemeket, minden nyírás során veszít ebből az energia tartalékból. Ennek következménye a talaj táptartalom elvonása, majd kiürülése. Az ott lévő tápanyagtartalom véges, ezért ha elmulasztjuk az "utánpótlást" lehangoló látvánnyal szembesülhetünk.

Az utánpótlást, megelőző jelleggel évente többször, eltérő mennyiségben és több alkalommal szükséges végezni.

Sok kert tulajdonos és a "zöld szakmában" dolgozók egy része is az üzletekben vásárolható műtrágya granulátumokat részesíti előnyben, és azok alap makro elemeit, (nitrogént, foszfort, és káliumot) kijutatva próbálnak sztenderd gyep igényeket kielégíteni, változó sikerrel. Ezen szerek nem idő és szakszerű használata, (a talajélettani szempontok figyelmen kívül hagyásán túl) vagy túl adagolása, súlyos károk okozói lehetnek gyepállományunkban.

Ha nem szeretnénk 5-6 évente teljes újrafüvesítést végezni, kulcsfontosságú füvünk igényeinek felmérése és egy egyszerűen elvégezhető talajvizsgálat beiktatása. Az eredmények tudatában, éles képet kapunk talajunk pH értékéről, makro mikroelem, szerves anyag, valamint só tartalmáról. Ennek fényében könnyedén kielégíthetőek a gyep szükségletek, nő a zöld állomány és mindez jótékony hatással van a sűrűsödésre és a betegségekkel szembeni ellenálló képességre.

Az általunk használt szerek és bio készítmények biológiai optimumon tartva garantálják a pázsit szükségleteit, így valóban egészséges zöld felületet kapunk.

Pázsit gondozás 1
Pázsit gondozás 2
Pázsit gondozás 3

Víztakarékos öntözés optimalizálás


Az élet legalapvetőbb feltétele a víz, nincs ez másképp a pázsit életében sem. Hazánk kontinentális éghajlata és a közelmúlt jelentős időjárás változásai miatt, kertünk vízigényét-vízhiányát, külön öntözéssel kell pótolnunk.

Az ideálisan, egyenletesen porlasztott víz kijuttatás, az adott évszakhoz igazítva legtöbbször a reggeli órákban történik, ezzel minimalizálva a párolgási vesztességet. A kijuttatott vízmennyiség a függ a fű-fajta összetételétől, a talaj tényezőktől és a hőmérséklettől függ.

A helytelen öntözés veszélyei:

  • Bizonyos, hogy a víz kijutatás mellőzése a fű kiszáradásához és növényeink kipusztulásához vezet.
  • A túl kevés víz kijuttatásnak (átlagosan 25mm alatti) szemmel látható jelei lesznek. Fűre lépve lábnyomunk megmarad, a későbbiekben a fűszálak egymásra dőlnek, hervadnak és ezzel egy időben színük is megváltozik, fakul.
  • Nem időszerű öntözés során az évszaknak nem megfelelő mennyiségben kijuttatott víz a nyári hónapokban kiszáradáshoz a tavaszi vagy őszi időszakban a gombás betegségekhez vezethet, de tűző napsütésben sem ajánlott öntözni mivel ilyenkor a kijuttatott vízcseppek nagyító módjára égethetik meg füvünket.
Automata öntözőrendszer 1
Automata öntözőrendszer 5
Automata öntözőrendszer 3

Átfogó gyepápolási programunkban az év minden szakában tájékoztatjuk a szükséges teendőkről, és azok miértjéről. Alkalmi látogatásaink során igyekszünk hasznos tanácsokkal ellátni, és beavatni a fűgondozás rejtelmeibe, de megválaszoljuk gyomirtással vagy füvesítéssel kapcsolatos kérdéseit is.

Ingyenes kiszállást és 10% kedvezményt biztosítunk a fűnyírás, gyepszellőztetés árából:
Budapest: II., III., XII. kerület, Hidegkút, Hűvösvölgy, Pest megye: Nagykovácsi, Solymár, Üröm