Kerti burkolatok, térkövezés, járdák, kocsi beállók, tipegők

Kertünk életterünk nappalija. Előszobája otthonuknak, meggyönyörködtet és időről időre kápráztat változásaival, színeivel, illataival. Nem mindegy azonban hogy esőben, hóban vagy sötétben milyen az odavezető út.

Térkő, viacolor

Napjainkra számtalan anyag és eljárás áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy saját ízlésünkhöz és otthonunk stílusához igazítsuk kapubejáróink, járdáink, tipegőink vagy pihenő teraszaink borítását.

A kiválasztott burkolat minősége, anyaga, színe és textúrája nagyban meghatározza a kert hangulatát, mély benyomást tesz ránk és a hozzánk érkező vendégekre. Nem mindegy tehát hogy mit és kit választ, mérlegeljen, és tájékozódjon a lehetőségekről. Felsorolásunkban a teljesség igénye nélkül próbálunk bemutatni néhány típust a kertben fellelhető burkolati lehetőségek közül, az időtállóság jegyében.

Tipegők

A kert díszei és nem utolsó sorban egyik legpraktikusabb és leghasznosabb kellékei a tipegők. Ezek a kis járólapocskák lehetővé teszik az esős, sáros időben is a kertben való közlekedést. Gyakran a gyep felületen keresztül vezetnek egy-egy számunkra fontosabb helyszínre.(pl.: kerti tároló, tűzrakóhely, medence, stb.) Az esztétikai és formai kialakításuk mellett kiemelt szempontnak tartjuk a minőséget mind anyaguk mind pedig azok telepítési módját illetően, hiszen ezek hosszútávon a kert fontos részét képzik.

Járdák

Az esetek többségében az épület köré-közelébe tervezik, elkísér minket a kapuból, vagy a kocsi beállótól a bejáratig. Sokszor fontos élettér, megépítésekor ügyelni kell a vízelvezetésre, pár százalékos lejtéssel vagy rácsos folyókákkal. Esős időben, jelentős csapadék esetén sem keletkezhetnek tócsák, így a fagy beköszöntével is csökken a csúszásveszély. Célszerű a frekventált területeket, a gyakran használt útvonalakat síkra burkolni, tehát nem macskakővel vagy szeletelt farönkkel "kikövezni" hisz ezzel megkönnyíthetjük a téli időszakban járdánk tisztántartását. Járdafűtés beépítése során maximum 3-4cm vastag térkövet kell használni, ezzel is elősegítve a rendszer hatékonyságát. Kerti járdákon, mint gyalogos útvonalon nem szükséges beton alapozás, viszont a murva szintre, és síkra tömörítése gépi erővel annál inkább.

Térkő, viacolor 1
Térkő, viacolor 2
Térkő, viacolor 3

Kocsibeálló

Intenzív forgalom nap mint nap. Az autómozgások végett, a jó alapozás itt a legfontosabb. Ha nem beton a legalsó réteg, legalább 35cm murvát használunk helyette, amit a betöltés során fokozatosan tömörítünk. Térkövezés esetén 2cm vastag síkra húzott homokrétegbe ültetjük a köveket, a szegélyeknél vágással korrigálunk-zárunk ügyelve a minta folytonosságára-szimmetriájára. Ezt követően apószemű finom homokkal söpörjük be a hézagokat, és gumilapos lapvibrátorral több irányból tömörítjük. Fontos hogy a rések telítődéséig folytassuk ezt. Egy "felszínesen" befejezett burkolat, idő előtti használatba vétele során egy nagyobb súlyú személyautó könnyedén kicsavar, vagy megmozdíthat egy-egy követ, álló helyzetben való kormány eltekerésekor. Akárcsak a járdáknál a burkolat fűtés itt is sok kellemetlenségtől óvhat meg, fagyos, zord időjárás esetén.

Ingyenes kiszállást és 10% kedvezményt biztosítunk a térkövezés, viacolor árából:
Budapest: II., III., XII. kerület, Hidegkút, Hűvösvölgy, Pest megye: Nagykovácsi, Solymár, Üröm